Nyligen fick jag frågan av Business Women om vad som är mest utmanande i mitt jobb. Man kan givetvis titta på utmaningar från många olika perspektiv. För mig som företagare kan till exempel en utmaning vara att hinna med. Hinna sälja, hinna producera, hinna nätverka, ha tid för bokföring, och så vidare. Men jag svarade på frågan mer ur ett personligt och samtidigt professionellt perspektiv: hur få företag att inse hur viktigt det är att fokusera på de rätta marknadsaktiviteterna! Det är faktiskt min främsta utmaning som jag upplever. Hur ska jag hitta de rätta argumenten för att man ska våga prova?

Jag är övertygad om att man som framgångsrikt företag behöver följa alla stegen (alla ekrarna) i marknadshjulet. Jag använder mig av ett mycket enkelt hjul och sen får var och en fylla det så mycket eller så lite man vill, men hoppa inte över någon eker! I denna superenkla form handlar det om att göra sin strategi, skapa planen, genomföra, följa upp, utvärdera, justera och sen tillbaka till början där man tittar på sin strategi igen.

Spara tid och pengar

Ofta har man alltför bråttom och kastar sig in i något, och sen hoppar man snabbt över till nästa aktivitet. Det är tusen egna idéer från ledning och anställda som sätts i verket, men utan plan, målsättning eller uppföljning. Företagen brister i sitt strategitänk och i uppföljningsfasen, och då blir resultatet av det man gör inte så bra. Det kostar bara tid och en massa pengar.

Åter till min utmaning; för att identifiera och fokusera på de rätta marknadsaktiviteter, de som verkligen gör skillnad, behöver man utgå från en strategi. Utan strategi, ingen plan, och ett väldigt diffust mål i sikte.

PS. Här kan du läsa mer om mitt enkla marknadshjul.

×

Kontakta mig