Jag skrev så här på min Facebooksida nyligen:

Talare som är sena med sina ppt har inte:

1) gått kurs i presentationsteknik

2) ansvarat för ett event

Inlägget skapade engagemang och det känns bra när jag med några små ord kan engagera människor i min omgivning. Även om vissa kommentarer också var negativa till mitt påstående, så skapade det alltjämt engagemang.

Det är klart att mina två korta ståndpunkter angående förberedelse inte blir uttömmande för ett sånt stort ämne. Så därför tillägger jag nu: det beror på.

Det är så klart situationsberoende först och främst. Jag var i min värld och jag stod inför ett stort event med många parallella sessioner och många talare och många presentationer och många involverade och avancerad teknik för att hålla ihop körningen och stor publik och…. Det är klart att jag då önskar att alla är förberedda och hjälper till att skapa ett bra evenemang för deltagarna och inte bara dyker upp med en dator under armen eller ett USB och säger ”här är min presentation”, typ en kvart före start av sin session. Det var min världsbild när jag la ut mina tankar på Facebook.

Så OM, jag säger OM, din presentation behöver uppdateras med något som stod skrivet i tidningen samma dag som du ska hålla din presentation så behöver du inte nödvändigtvis lägga in ytterligare en bild om denna ”nyhet”. Det räcker ju att PRATA kring nyheten, eller skriva/rita på en whiteboard eller blädderblock – då skapar du ännu mer ihågkomningsvärde (jag hittade på det ordet just nu) kring din presentation. För övrigt så är väl inte din ppt (PowerPoint-presentation – jag tar mig friheten att generellt använda produktnamnet, men det kan lika gärna vara någon annan programvara) det du säger. En presentation stöder det du säger. Och vill man ha efterlämnand material så gör man väl med fördel en särskild sådan med alla detaljer. För vem vill LÄSA detaljer och läsa precis det du berättar engagerat och med inlevelse och kompetens och erfarenhet? Publiken vill väl lyssna och koncentrera sig på dig.

Nu vill jag säga att man visar respekt för publiken genom att vara klar, förberedd, i tid! Men det finns alla sorter & typer av presentationer, presentatörer och tillfällen och innehåll, så avslutningsvis: det beror på.

×

Kontakta mig